Lue kirja: Näin vältät energiavarkaat

Jouluna on aikaa lukea. Minä luin Christine Northrupin Näin vältät energiavarkaat – Empaatikon opas uuvuttavista ihmissuhteista vapautumiseen ja toipumiseen -kirjan. Kirjan kustantaja on Viisas Elämä.

Kirjan kirjoittaja Northrup on naistentautien erikoislääkäri, entinen Vermontin yliopiston lääketieteen laitoksen apulaisprofessori, joka tunnustaa ihmisen yksilöllisen ja yhteisöllisen kyvyn kasvuun, vapauteen, iloon ja tasapainoon. Kirjan 273 sivua keskittyvät terveydelle haitallisten ihmissuhteiden lopettamiseen ja niistä toipumiseen. Kirja on pikemminkin tekniikoiden noutopöytä kuin valmis reittiopas.

Koska elämäsi tärkein suhde on suhde itseesi, sitä kannattaa vahvistaa. Etenkin, jos toistuvasti koet voimiesi hiipuvan tiettyjen ihmisten läsnäollessa tai tunnet antavasi toisille paljon saaden takaisin tuskin mitään.

Kuva: Viisas Elämä

Kirjan mukaan empaatikko on valonkantaja tämän pimeän maan päällä. Empaatikko haluaa kaikille hyvää ja tekee sen eteen kaikkensa ymmärtämättä, etteivät kaikki ihmiset ole empaattisia, hyvää tarkoittavia, kärsi kivuista ikävästi käyttäytyessään, kykene huolehtimaan toisista tai kykene/ halua muuttua.

Tälläinen on esimerkiksi energiavaras, empaatikon vastapari. Energiavaras on kameleontti, mestarillinen manipuloija, joka saa taidoillaan toisilta helposti haluamansa antamatta mitään takaisin. Energiavaras vie empaatikolta voimat ja siksi tämän parivaljakon on hyvä olla irti toisistaan.

Northrupin mukaan empaatikko, eritysherkkä on uusi normaali, joita yhteiskunta tarvitsee voidakseen paremmin. Herkät ihmiset aistivat ympäristön ja lähellä olevien ihmisten energiat. Empaatikot ottavat turhaan kantaakseen toisten tunteita, etenkin kielteisiä kehoonsa, sairastuen pitkässä altistuksessa jopa itse. Käsittelemättömät, tukahdetut tunteet varastoituvat sidekudoksiin eli faskioihin. Faskiaan varastoitunut tieto ratkaisee, miten elämäkertamme muuttuu biologiaksi. Liikkumalla uusilla tavoilla sidekudosverkosto pysyy kunnossa ja ihminen virtaavassa tilassa.

Saatat olla empaatikko, jos

– katsot mieluimmin piirrettyjä kuin väkivaltaisia elokuvia?
– kuljet mieluimmin väljillä kaduilla kuin väkijoukoissa?
– unohdat itsesi, tarpeesi ja hyvinvointisi toisten läsnäollessa?
– haistat terävästi erilaiset hajut?
– mitä vähemmän teknologiaa, sen parempi?
– koet vahvasti maailman tarjoamat ilot auringonnoususta auringonlaskuun?
-liike ja musiikki vie sinut lähes ekstaattiseen tilaan ?

Kirjoittajan mukaan empaatikon haasteet ovat kolmen arkkityyppisen haavojen kokemiset: häpeän, hylätyksi tulemisen ja petetyksi tulemisen kestäminen elämässä.

Muuttaakseen omia mielenmalleja asian, tapahtuman tai toiveen suhteen Northrupilla on yksinkertainen harjoitus. Vastaa alla oleviin kahteen kysymykseen:
1. Mitä haluat elämässä saavuttaa?
2. Mikä sinua estää?

Vastaamalla kysymyksiin oman mielen ajattelun esteet ja pään sisäiset ajatuskehät tulevat näkyvämmiksi. Arjessa mieltä pyörittäviä ajatuksia on vaikea tunnistaa, koska jopa 90 prosenttia niistä nousee alitajunnasta ja lapsuuden aikaisista ohjelmoinneista.

Hyvinvoinnin kohentamiseksi voi muokata myös ruokavaliota. Northrup suosittaa syömään vihanneksia, vähentämään huonoja hiilihydraatteja, hankkimaan mahdollisuuksien mukaan luomua, vähentämään sokerin syöntiä ja syömään tietoisemmin.

Oman hyvinvoinnin osalta tärkeintä on saada uni kuntoon. Sen onnistumiseksi Northrup kannustaa:

-sulkemaan ruudut hyvissä ajoin
-käymään kylvyssä
-meditoimaan/ rentoutumaan ennen unta
-tuulettamaan makuuhuoneen
-laskemaan huoneen lämpötilaa
– ja pimentämään huoneen.

Kirjan takakannen painuttua kiinni lisään kuin itsestään magnesiumia ruususuolan kera veteen, haukkaan vielä yhden avokadon puolikkaan ja kävelen auringonvalossa vartin pidempään. Voi hyvin!

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin
Facebook
Facebook
LinkedIn
Twitter