Voimauttavaa muutosten syksyä 2018!

terhi mäkiniemi kouluttaja valmentaja

Onks kaikki ookoo? Etsitkö tai kaipaatko muutosta?
Hmmh, mitä se voisi olla? Mitä konkreettisesti tulisi tapahtua, jotta muutos – mikä tahansa olisi elämässäsi mahdollinen? Kysymyksiä, joita moni tänä päivänä kysyy sopivia vastauksia etsien.

Muutos on ainutlaatuinen prosessi, jonka alkuvaiheessa suunta piilottelee sumun peitossa. Muutoksen alkaminen on toisinaan haasteellista tiedostaa. Useimmiten siksi,  koska ei vielä tiedosta olevansa matkalla muutokseen.  Muutoksesta on kyse jo, kun huomaa toistuvasti kokevansa samoja ajatus- ja tunnetiloja haluttomuutta, turhautumista, jatkuvaa väsymistä tai kaipaa toistuvasti happipulloihin lisää happea.

Muutos on ihmisen elämässä käännekohta, jossa jokin vanha ja totuttu sekä tuttu tapa tehdä asioita lakkaa toimimasta.

On keksittävä jotain uutta, tehtävä jotain toisin, löydettävä jokin uusi keino. Tunne sisällä kehossa voi olla toistuvasti kuin tarvitsisi koko ajan jotakin, esimerkiksi tietoa siitä, mitä tarvitsisi tai mitä tulisi olla, mihin mennä, miten edetä ja niin edelleen. Tunne ja tarve liikkuvat kuitenkin useimmilla meistä eri suuntiin.  Muutosmyllerryksen keskellä tämä on hyvin tavallista.

Muutosprosessi alkaa monilla jo aiemmin kuin tiedostamme ja muutoksen tiedostamisvaiheessa olemme jo matkalla muutokseen!

terhi mäkiniemi kouluttaja valmentaja
Muutos mahdollistuu parhaiten levännein aivoin.

Selkeimmin muutostarpeen voi ehkä havaita jonkin konkreettisen tapahtuman seurauksena. Tälläisia tapahtumia voivat olla esimerkiksi:

  • avioero
  • ajokortin menettäminen
  • eläkkeelle jääminen
  • lapsen syntymä
  • uuden työn aloittaminen
  • työn loppuminen
  • työtehtävien muuttuminen
  • läheisen kuolema
  • vakava sairastuminen
  • lapsen muuttaminen pois kotoa ym.


Mitä kuuluu?

Kysymys, johon ei ehkä tee mieli vastata, etenkin, jos kaikki on toistuvasti sekavaa ja tuleva suunta sumun peitossa. Olotilaa tulee sanallistettua kysyjälle näppärän neutraalein lausahduksin: ”Ihan ookoo”, ”kaikki on kunnossa”, ” ei ihmeempiä, miten ite?”. Kuitenkaan asiat eivät ole kunnossa, ookoo tai hyvin. Syvällä sisällä voi velloa väkeväkin ristiriita.

Muutos haastaa aivot ja mielen. Ajatukset, tunteet ja mielentilat myllertävät. Muutos aiheuttaa myös stressiä kehossa ja mielessä. Se saa ajatukset kiertämän kehää, tuo tukalia tunteita ahdistusta, tyytymättämyyttä tai voimattomuutta.

Lepää ja rentoudu –  muutos tarvitsee aikaa

Muutos on mahdollisin, kun aivot ovat levänneet. Aivot oppivat tutkitusti tehokkaimmin uutta voiden muuttaa totuttuja toimintamekanismeja vain turvalliseksi kokemissaan ympäristöissä. Vastaavasti stressaantuneet ja pelokkaat aivot eivät opi uutta, huomion suuntaaminen totutusta poikkeaviin huomioinnin kohteisiin vaikeutuu ja aivot `jämähtävät`. Käytännössä siis ihminen toistaa samoja ajatuksia, tunteita, toimintamalleja, asioita päivästä toiseen, vaikka mielen tietoisella tasolla muutosta kaipaisikin.

Aivot ovat kivikautinen käyttöjärjestelmä, joissa tuotekehitystä on tapahtunut yllättävän vähän.  Aivot skannaavat edelleen ympäristöjä, joissa liikumme,  tulkiten ne turvallisiksi tai uhkaaviksi. Aivan kuten esi-isämme aikanaan.

Aivojemme matelijaosa vaikuttaa meissä vieläkin. Siksi aivo-näkökulmasta käsin, ei ole eroa pelkääkö oikeata vai paperista tiikeriä, ja reaktio toisinaan yllättää: paperitiikeristä tuleekin reaktiotasolla oikea tiikeri.

Rentoutuminen ja rauhoittuminen lieventävät ahdistus- ja pelkotiloja. Turvallisuuden kokemuksen palauttaminen kehoon esim. rentoutusharjoituksin auttaa muutosten myllertäessä. Mutta pysähtymättä se ei onnistu. Voi voida hyvin ja hyvää voimauttavaa muutosten syksyä 2018!

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin
Facebook
Facebook
LinkedIn
Twitter

Vastaa