Erityisherkkyyden avaaminen kukkametaforien kautta voi auttaa ymmärtämään ihmisten luonnollisia erilaisia taipumuksia, sillä niin kukkia kuin ihmisiä, on monenlaisia eritysherkkiäkin.
Satri kertoi, miten: ”Tieteessä puhutaan voikukka-, orkidea- ja tulppaanilapsista, yhtä hyvin käsitteillä voi kuvata aikuisia ihmisiä”. Voikukkalapsi, kuten oikea voikukkakin elää ja tulee toimeen, missä ympäristössä vain sen mukaan, mitä kulloinkin on tarjolla.
Orkidealapsi vaatii, kuten orkideakin, omat erityiset hoito- ja kukoistusolosuhteet. Se ei kukoista kaikissa olosuhteissa, eikä voi hyvin automaattisesti eri ympäristöissä. Tulppaanilapsi sijoittuu voikukan ja orkidean välimaastoon, kuten tulppaani kasvinakin.
Satrin mukaan:”Ihminen voi kokea olevansa voikukka, vaikka testin mukaan on täysien pisteiden orkidea”.
Todellisuus näyttäytyy tutkimuksellisesti tavallisesti erilaisena kuin esimerkiksi tietokirjoissa tai arkikielessä. Kun on jokin vastakohtapari tai luokittelu, tutkimuksissa se on yleensä laaja aineisto, josta tehdään tutkimuksellisia tulkintoja. On hyvä muistaa, että luokittelu ei määritä yksilöitä tarkasti tietynlaisiksi vaan auttaa ymmärtämään tutkittavaa ilmiötä.
Lisäksi eri tutkimuskäsitteet ja teoriat, tai mallit eivät sulje toisiaan pois: tutkijat valitsevat ja perustelevat, mitä käsitteitä käyttävät. Herkkyys ympäristölle (environmental sensitivity) on kokoava käsite, joka yleistynyt tutkimuksissa.