Coaching auttoi kasvamaan kirjailijaksi
Tapasin Anne Elina Akolan yhteisen ystävämme suosituksesta Tampereen kattojen yllä viime vuonna 2019. Meillä synkkasi heti. Elina kertoi kirjahankkeestaan, siihen liittyvistä kasvuhaasteista kirjailijana ja prosessin läpiviennin herättämistä tunteista. Ehkä kolmannen teekupin kohdalla totesimme, kuin yhdestä suusta, että voisimme sopia coaching-prosessin ja siitä se ajatus sitten lähti ja toteutui.
Heinäkuussa Elina Akolalta ilmestyi Basam Booksin kustamana esikoisteos Itseohjautuvuus ja intuitio – Suunnistus työyhteisön supervoimiin.
Coaching-prosessi kirjailijaksi kasvun tukena
Koska en tuntenut Elinaa aiemmin, sain mahdollisuuden tutustua tyhjältä pöydältä uuteen mielen maastoon ja karttaan, jolla hän navigoi maailmassa nimeltä elämä. Aivan mahtavaa!
Coaching-prosessi jatkuu edelleen. Tapasimme aluksi kaksi kertaa kuukaudessa, myöhemmin kerran kuukaudessa. Teimme paljon harjoituksia, käytimme näkökulmien vaihtotaitoa, tutkimme kokemusten rakenteita ja tunnetason vaikutuksia asioihin sekä niiden välisiin suhteisiin. Poikkeuksellisen kevään keskellä tapaamiset muuttuivat puhelin tai videovälitteiseksi.
Itseohjautuvuus ja intuitio
Kirjassaan Itseohjautuvuus ja intuitio – Suunnistus työyhteisön supervoimiin Anne Elina Akola kertoo muun muassa intuitiotyöpajoista. Niissä hän soveltaa Otto Scharmerin Coaching Cicle -menetelmää. Työpajoissa ollaan vahvasti läsnä, kuunnellaan casen omistajan tilannetta, tai ongelmaa, johon kaivataan ratkaisua. Toiset esittävät tarkentavia kysymyksiä ja havainnoivat asianomaisen tunteita, eleitä, sanallisia ja ei-sanallisia vihjeitä sekä kuuntelevat omaa olotilaa. Tämän jälkeen ollaan muutama minuutti hiljaa, annetaan nousta mitä mieleen ja kehoon nousee ja kirjataan kaikki ylös.
Lopuksi kaikki oivallukset käydään yhdessä läpi ja casen omistaja tekee yhteenvedon esilletulleista löydöksistä koittaen saada rakennettua niistä seuraavan pienen askeleen kohti ongelmanratkaisua. Työpajoissa voi olla apuna coach tai muutosvalmentaja. Kirjassa on lukuisia konkreettisia ja käytännönläheisiä ideoita intuition hyödyntämiseen.
Intuition voima
Anne Elina on omien sanojensa mukaan aina ollut intuitiivinen, asioita herkästi ja tavanomaisesti poikkeavalla tavalla yhdistelevä ja laajasti näkevä. Näistä on ollut hänelle konkreettista hyötyä niin asiakas-, koulutus- kuin valmennustyössä.
– Olen uskaltanut heittää intuition vahvassa ohjauksessa ajatuksen tai idean asiakkalle, mitä yrityksessä ei vielä ole edes mietitty. Intuitio on minulle sisäistä tunnetta siitä, miten olisi hyvä kulloinkin toimia, Akola kertoo.
Intuitio tuottaa sisäisesti oivalluksia, ajatuksia, tunnetta ja tietoa ihmiselle siitä, mikä on hänelle kulloinkin hyväksi. Intuitio vaatii myös sille herkistymistä ja auki olemista. Sitä harjoitellaan päivittäin.
-Väsyneenä, kiireisenä ja stressaantuneena intuitio ei ole parhaimmillaan. Silloin on parempi levätä ja antaa herkän hermoston tasapainottua ja palautua.
Kuten monille erityisherkille, minullekin, tekee hyvää päivittäin purkaa tapahtumat kehosta ja mielestä. Sytytän kynttilöitä, kävelen hetken metsässä, hiljennyn kalliolla ja meditoin, se useimmin auttaa päästämään päivästä irti, vinkkaa Akola.
Tärkeämpää kuin sen pohtiminen, mitä intuitio on, on sen käyttäminen ja siihen luottaminen, sille herkistyminen ja valppaana pysyminen. Intuitiosta on myös jo tieteellistä näyttöä, joten sitä kannattaa harjoitella, kannustaa Akola.
Coaching ja kirjailijan identiteetti
Kun kirjoitan, olen kuin joku toinen. Sanoja putoaa paperille, olen häpeilemätön, pelkäämätön ja auki ja avoinna havainnoille. Olen kuin toisessa tilassa, herkässä ja syvässä luomisen tilassa. Kirjoittamisen tilasta käsin kaikki on toisin. – Anne Elina Akola, kirjailija, kouluttaja, konsultti
Kun kirjoittamisen tilasta sukeltaa takaisin arkeen ja sen pyörittämiseen, tuntuu kuin kaikki taika hetkeksi katoaa. Siksi tarvitsin identiteetin vahvistusta ja kirjailjaksi kasvamista.
Milloin kannattaa hankkia coach?
Coaching
Kirjoittajasta
Terhi Mäkiniemellä on yli 12 vuoden kokemus coachaamisesta ja valmentamisesta. Reilut 15 vuotta Mäkiniemi on kouluttanut työyhteisöissä muun muassa hyvinvointia, vuorovaikutus-, tiimityö- ja stressin selätystaitoja. Mäkiniemi on pitänyt myös luovan kirjoittamisen kursseja mm. kansalaisopistoilla ja osallistunut itsekin jo 12 vuoden ajan erilaisille kirjoituskursseille. Päiväkirjaa Mäkiniemi on kirjoittanut siitä asti, kun sai kynän käteensä.
Koulutukseltaan Terhi Mäkiniemi on tradenomi, ammatillinen aikuiskouluttaja, NLP Trainer, kansainvälisesti sertifioitu coach IANLP, muutosvalmentaja ja sosiaalipanoraamakonsultti.
Usein kuultu palaute koulutuksista:” Terhin coachauksissa tuntuu ihmisläheinen ja asiakaslähtöinen työote, jossa coachattavat pääsevät todella kehittämään itseään arvostavassa hengessä.”