Työhyvinvointi

Kulttuurihyvinvointi resonoi Raisiossa

Kulttuurihyvinvointi resonoi Raisiossa

Sain mahdollisuuden kirjoittaa mesenaatti Eero Rantasen  Taidekokoelmien Ystävät ry:n Kosminen lintu -julkaisuun vuodelle 2023 siitä, miten kulttuurihyvinvointi resonoi Raisiossa. 

Tämä oli hieno kokemus, sillä pääsimme Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja Liisa-Maria Lilja-Viherlammen kanssa Raision kaupungintalolle  tapaamaan sivistystoimen ja vapaa-aikatoimialan asiantuntijoita, työntekijöitä, jotka olivat saaneet valita mieleistään taidetta Eero Rantasen  mittavista kokoelmista työhuoneisiinsa ja yhteisiin tiloihinsa. 

Kulttuurihyvinvointi resonoi Raisiossa
Kuva: Eija Eskola-Buri, Julkaisu: Kosminen lintu 2023

Hyvinvointia taiteen tuella

Raision kaupungintalolla kiertäessä ja henkilökunnan keskustellessa mieleeni nousi erilaisia coachingissa ja muutosvalmennuksissakin käyttämiäni ajatuksia siitä, miten:”Maalaus seinällä voi ottaa kantaakseen työssä painavia haasteita ja helpottaa ihmisen huolia.”

Toisaalta, maalauksen seinällä voi auttaa etääntymään vaivaavasta ongelmasta ja ihminen saa katsoa sitä, kuin uudesta kulmasta ja kysyä mielessään:

– Mitä tämä teos ajattelee

ongelmastani?
– Miten se sanoisi, kommentoisi ongelmaani?

Taide voi toimia kanavana kokemusten avaamiselle

Taiteella on monia rooleja, taide voi toimia esimerkiksi oivana katalysaattorina, tai kanavana erilaisille kokemuksille elämänkaaren eri vaiheissa niin iloissa, suruissa, kuin huolien ja stressin keskellä.

Henkilökohtainen taidesuhde on osa ihmistä elämän alusta loppuun saakka, jonka resonoimaa taidekokemusta ja koettua kulttuurihyvinvointia
eivät määritä ikä, elinolosuhteet, suorituskyky tai terveys, vaan se, onko taiteen kokemiseen mahdollisuuksia tarjolla.

Mitä, jos jokaisella meistä taidesuhdettaan tietoisesti vaalia haluavalla olisi mahdollisuus katsoa, kokea ja tuntea taidetta päivittäin. Jopa työpaikallaan.  Työantaja ja työyhteisö voisivat käydä aiheesta halutessaan vuoropuhelua. 

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin