Kun vuosi vaihtui, mitä kaikkea elämässäsi tai työssäsi vaihtui? Vaihtuiko mieli, asuinympäristö, keho, olemuksesi, persoonasi ym.? Ei ehkä.
Mutta, mitä tietoisia päätöksiä teit? Mikä nyt tänä vuonna on toisin? Tulee olemaan toisin? Ja, mistä tiedät sen, kun ’on toisin’?
Tai mitkä ovat konkreettisia käytännön merkkejä siitä, että ’toivottu muutos’ on tapahtunut? Edellä kertomani kysymykset ovat muutosvalmentajana ja coachina useasti käyttämiäni peruskysymyksiä muutosprosessissa. Vastaan näihin kysymyksiin myös itse aina vuoden alussa. Kysyminen mieleltä toimii, sillä mieli alkaa nopeastikin hakea vastauksia. Coaching-prosessissa ei kysytä kysymisen vuoksi, vaan oivallusten saavuttamisen takia.
Oletko tänä vuonna esimerkiksi:
- viisi kiloa kevyempi?
- kolme senttiä kapeampi?
- kaksi senttiä vahvempi?
- lankutatko 30 sekuntia pidempään?
Tarkennus ja tavoite: Mistä kohtaa kehoa? Mihin päivämäärään mennessä?
Vai teetkö ehkä jotain näistä:
- sujautat sukanvarteen kolmekymppiä kuussa?
- meditoit aamuisin?
- reflektoit enemmän, reagoit vähemmän?
- myyt autosi?
- pyöräilet enemmän työmatkoja?
- haet uutta työpaikkaa?
- listaat vahvuutesi?
- kehität itseäsi?
- haet koulutukseen?
- etsit kumppania?
- mietit yrittäjyyttä?
- karsit asioita?
- toteutat rohkeammin unelmia?
Tarkennus ja tavoite: Mitä tarkalleen teet? Mihin päivämäärään mennessä? Voit laatia toimenpidelistauksen toimista, jotka ovat mielessäsi.
Jos niitä ei mielessä näy tai siinnä, kokeile ja kuvittele eteesi ihminen, joka on jo ratkaissut samat haasteet. Mitä kaikkea hän teki? Keiden kanssa ja miten lähti asiassa alkuun.
Esimerkiksi Työnhaku
1. Selvitän vahvuuteni > Teen vahvuustestin (VIA-vahvuudet).
2. Kirkastan arvoni > Mikä minulle on tärkeää ja merkityksellistä elämässä, työssä.
3. Työnkuva, työtehtävät > Pohdin työnkuvaa, työtehtäviä, joissa pääsisin loistamaan.
4. Yritykset > Mietin, missä yrityksissä voisin hyödyntää taitojani
5. CV > Hion CV:ni kuntoon.
6. Videoesittely > Valmistaudun videoesittelyyn, kirjoitan muutaman rivin tekstiä osaamisistani, mielenkiinnon kohteistani ja toivotun työn sisällöstä.
7. Yhteydenotot > Olen yhteydessä verkostoihini, potentiaalisiin työnantajiin ym.
8. Seuranta > Yhteydenotot, saavutut tulokset ym.
Muun muassa näitä tavoitteita ja paljon muita, tuli käytyä valmennuksissa ja coachingeissa asiakkaiden kanssa viime vuoden aikana läpi. Coaching-prosessissa kysymykset muotoutuvat
ja nousevat asiakkaan tavoitteiden pohjalta. Kun ihmisen mieleltä kysyy, se alkaa etsimään vastauksia ja löytää niitä kyllä, sillä ihmisen mielen voima on huikea.
Muista:
💎Valmennettu mieli = vahvempi mieli💎
Rohkeasti kohti uutta kukoistuksen vuotta 2020,
Terhi
Kirjoittajasta:
Terhi Mäkiniemellä on yli 15 vuoden kokemus koulutus, konsultointi ja valmennustyöstä. Muun muassa asiakaspalvelun-, markkinoinnin- ja myynnin sekä työyhteisön vuorovaikutuksen prosessien osalta. Terhi on kouluttanut useilla eri toimialoilla, esimerkiksi erikoiskauppa, ketjuliiketoiminta, sosiaali- ja terveydenhuolto, opetus- ja kasvatuspuoli. Mäkiniemi on myös kouluttanut, valmentanut ja coachannut henkilöstöä lisäksi muutoksen johtamisesta, muutoksen toteuttamisesta, mentaalisen pääoman kehittämisestä, itsen johtamisesta, työhyvinvoinnin kehittämisestä ja stressin selättämisestä.
Koulutukseltaan Terhi Mäkiniemi on tradenomi, ammatillinen aikuiskouluttaja, NLP Trainer, kansainvälisesti sertifioitu coach, muutosvalmentaja ja sosiaalipanoraamakonsultti.
Terhistä kouluttajana usein sanottua: ”Terhin koulutuksissa näkyy ja tuntuu ihmisläheinen ja sparraava ote, jossa osallistujat pääsevät aidosti
kehittämään itseään myönteisen ja kannustavan yhteishengen kautta.”
Kiinnostaako oivalluttava ja innostava koulutus, valmennus tai coaching työyhteisölle tai itselle?
Ota yhteyttä, meilaa mukavasti: terhi(at) terhimakiniemi.fi ja keskustellaan lisää teille, sinulle sopivimmista vaihtoehdoista ja niiden toteuttamisessa lisää.