CoachingKysymyksetMuutosMuutosvalmennusTyöhyvinvointi

Viiden sekunnin sääntö: 5-4-3-2-1, toimi! – Muuta tapasi, muutat elämäsi.

 

Amerikkalainen Mel Robbins on innostanut minua viime syksystä lähtien. Omien sanojensa mukaan hän oli ”ikuinen, aiempi torkuttaja” ja jumissa ajatuksissaan. Siksi hän kehitti selviytyäkseen ns. viiden sekunnin säännön siivittämään omaa henkilökohtaista muutostaan. Eikä ihme, että miljoonat ihmiset ympäri maailman, yli kahdeksassa kymmenessä maassa ovat innostuneet Melistä, niin mielenkiintoinen nainen hän on videoiden perusteella.

Melin sääntö on yksinkertainen. Sen mukaan on toimittava viiden sekunnin kuluessa siitä, kun päähän tulee idea tai ideoita, jotka tulisi toteuttaa. Sääntö sai alkunsa, kun Robbins eräänä päivänä katsoi televisiota ja näki, miten NASA lähetti avaruussukkulan avaruuteen. Lähtölaskenta suoritettiin alaspäin laskien 5-4-3-2-1 ja avaruussukkula lähetettiin matkalle. Näky teki Meliin syvän vaikutuksen ja sekunnin murto-osassa hän päätti alkaa elämässään toimia kuin avaruussukkula, lähteä rakettimaisesti ja rohkeasti kohti uutta toimintaa. Muutakaan keinoa hänellä ei ollut takataskussaan.

Melillä oli aiemmin tapana torkuttaa tolkuttoman pitkään herätyskelloa ja lykätä asioiden tekemistä jatkaakseen uniaan. Yhtenä aamuna Mel viimein toimi avaruussukkulan lähtölaskennan tavoin toisin. Hän laski päässään numerot viidestä alaspain ”5, 4, 3, 2, 1”, ponkaisi ylös, meni pesuhuoneeseen ja aloitti reippaasti aamutoimet. Muutos alkoi jo siitä, ettei hän jatkanut unia, vaan ampaisi ylös ja alkoi toimia.

Tästä hän sai idean alkaa toteuttaa viiden sekunnin sääntöä toisillakin elämän osa-alueilla. Kun päähän ponnahtaa toteuttamiskelpoinen idea, hänellä on viisi sekuntia aikaa toimia. Jos hän ei toimi viiden sekunnin kuluessa, peli on menetetty. Robbinsin mukaan aivojen toimintaikkuna on vain viisi sekuntia, sen jälkeen aivoihin tulee kymmeniä ajatuksia siitä, miksei toimeen kannata ryhtyä tai miksi tapoja ei tule muuttaa. Jos ajatuksia kuuntelee tai niihin samaistuu, käytös pysyy ennallaan, mikään ei muutu ja mitään uutta ei tapahdu.

Kun ihminen alkaa tehdä asioita toisin, aivot tuottavat herkästi muutosta vastustavia ajatuksia, kuten: ”Miksi lähtisin aamuisin klo 6.00 lenkille?”, ”Miksi alkaisin syödä smoothieita enemmän?” tai ”Polkupyöräilisinkö todella talvellakin?” ja niin edelleen.

Aivot ovat niin tottuneet tietynlaiseen toimintaamme, että tuottavat uudenlaista toimintaa vastustavia ajatuksia automaattisesti. Muutoksen alkuvaiheessa ihminen vain huomaa ne herkemmin. Ajatuksia ei välttämättä ole määrällisesti aiempaa enempää, niistä tulee tietoisemmaksi ja siksi ne huomaa nyt helpommin.

Muutoksen alkuvaiheessa itsen sättiminen ja sanallinen ruoskiminen saamattomuudesta tai epäilykset kyvyttömyydestä muuttua ovat varsin tavallisia. Kun ihminen todella haluaa tehdä muutoksen ja alkaa sinnikkäästi tehdä asioita toisin, tulee tietoisemmaksi omista ajatuksistaan ja tunteistaan. Niitä voi aluksi säikähtää ja ne voivat hetkeksi pysäyttää, mutta tärkeintä on vain huomata ne ja jatkaa toimintaa.

Ajatusten laatua voi tutkia analysoiden, pienentävätkö tai lannistavatko ajatukset ihmistä, esimerkiksi: ”Ei kannata, et kuitenkaan onnistu, ei tästä tule mitään”, vai vahvistavatko ja voimauttavatko ne, kuten:”Yes, kyllä tämä onnistuu”, ”olen vahva kuin traktorin runko ja saan tämän vietyä eteenpäin” ja niin edelleen. Kun syy muutokselle on vahva ja selkeä, muutos useimmiten onnistuu. Jos motiivi on hukassa ja hakusessa, tavoitekin saattaa olla epäselkeä ja näkymättömissä.

Kirjoita mielen esteet muutoksen tieltä pois

Mel Robbins kannustaa kirjoittamaan muutoksen edeltä esteitä pois.

  1. Kirjoita ylös rehellisesti ja kaunistelematta kaikki asiat, jotka nyt ahdistavat?
    Esimerkiksi, ”pomolla on tapana huomauttaa vain huonosti menneistä asioista”, ”appivanhemmat siivoavat aina kylään tullessa”, ”mies motkottaa siitä ja tästä…”, ”työkaverin ääni kuulostaa narisevalta oven saranalta” ym.
  2. Kirjoita ylös rehellisesti ja kaunistelematta kaikki asiat, jotka huolestuttavat?
  3. Katso kirjoittamiasi asioita ja kysy itseltäsi: Mitä havaitset?

 

Muutos ja pelko

Koska muutos haastaa tavallista, normaaliksi koettua olotilaa, se tuottaa helposti pelon tunnetta, pelkoa.  Tämä on luonnollista ja kuuluu osana elämään. Pelossa ja pelon tunteessa on aivoille paljon informaatiota käsiteltäväksi kerralla. Pahimmillaan pelot jähmettävät tai estävät ihmistä toimimasta uudella tavalla ja haluttu muutos jää toteutumatta. Siksi muutoksen tueksi voi olla hyvä palkata itselleen muutosvalmentaja tai coach, jopa terapeutti, joka auttaa käsittelemään ja tutkimaan esille tulevia ajatuksia, tunteita, tilanteita ja toimintaa.

Aivomme on luotu suojelemaan ihmistä, pitämään ihminen hengissä epävarmuuden ja myllerrystenkin keskellä. Evoluutiobiologista syistä johtuen aivot vastustavat muutosta, toisin tekemistä ja siksi muutokset haastavat ja raastavat meitä.

 

Luo keho-mielelle turvaa muutoksen keskellä

Rauhoita kehoa ja tyynnytä mieltä säännöllisesti muutoksen keskellä monin tavoin. Saat voimavaroja pysyä rennompana, mieleltäsi avoimempana ja vastaanottavaisna eikä keho jännity niin helposti,

  1. Mene metsään
  2. Meditoi
  3. Liiku luonnossa
  4. Tee hengitysharjoituksia
  5. Vietä aikaa ystävien kanssa
  6. Neulo
  7. Askartele
  8. Lue satuja
  9. Rentoudu
  10. Rauhoita elämää
  11. Joogaa
  12. Lepää
  13. anna itsellesi aikaa tottua muutokseen.Tee kaikkea sellaista päivittäin, mistä koet aidosti mielihyvää, se tekee hyvää mielelle, tuottaa mielihyvähormoneja muutoksenkin keskellä.

 

Muun muassa muutos ja sen toteuttaminen ovat  usein valmennusen ja coachin-prosessin aiheina.  Valmennuksessa / coachingissa kysymykset muotoutuvat ja nousevat asiakkaan tavoitteiden pohjalta. Kun ihmisen mieleltä kysyy, se alkaa etsimään vastauksia ja löytää niitä kyllä, sillä ihmisen mielen voima on huikea.

Muista:
💎Valmennettu mieli = vahvempi mieli💎

Voimavaroja muutoksen keskelle,

Terhi

Kirjoittajasta:

Terhi Mäkiniemellä on yli 15 vuoden kokemus koulutus, konsultointi ja valmennustyöstä. Muun muassa asiakaspalvelun-, markkinoinnin- ja myynnin sekä työyhteisön vuorovaikutuksen prosessien osalta. Terhi on kouluttanut useilla eri toimialoilla, esimerkiksi erikoiskauppa, ketjuliiketoiminta, sosiaali- ja terveydenhuolto, opetus- ja kasvatuspuoli. Mäkiniemi on myös kouluttanut, valmentanut ja coachannut henkilöstöä lisäksi muutoksen johtamisesta, muutoksen toteuttamisesta, mentaalisen pääoman kehittämisestä, itsen johtamisesta, työhyvinvoinnin kehittämisestä ja stressin selättämisestä.

Koulutukseltaan Terhi Mäkiniemi on tradenomi, ammatillinen aikuiskouluttaja, NLP Trainer, kansainvälisesti sertifioitu coach, muutosvalmentaja ja sosiaalipanoraamakonsultti.
Terhistä kouluttajana usein sanottua: ”Terhin koulutuksissa näkyy ja tuntuu ihmisläheinen ja sparraava ote, jossa osallistujat pääsevät aidosti
kehittämään itseään myönteisen ja kannustavan yhteishengen kautta.”

 

Kiinnostaako oivalluttava ja innostava koulutus, muutosvalmennus tai coaching työyhteisölle tai itselle?

Ota yhteyttä, meilaa mukavasti: terhi(at) terhimakiniemi.fi ja keskustellaan lisää teille, sinulle sopivimmista vaihtoehdoista ja niiden toteuttamisessa lisää.

 

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin