kulttuurihyvinvointiMieliTiedeTyöhyvinvointi

Musiikki lievittää kipua parhaiten, kun sen tempo sopii ihmiselle

Kuva: Getty Images

HS kirjoitti 18.2.2025 siitä, miten musiikki lievittää kipua parhaiten, kun sen tempo sopii ihmiselle.

Musiikin terveysvaikutusten biologinen perusta on aivojen palkitsemisjärjestelmän myönteisessä virittämisessä. Tämä erittää mielihyvähormonia dopamiinia ja vähentää stressihormonien (kortsisoli, adrenaliini) eritystä.

Jutussa kerrottiin tuoreesta McGillin yliopistolla Kanadassa tehdystä tutkimuksesta, jossa 60 koehenkilöä kuuntelivat heidän luontaiseen rytmiinsä sovitettua musiikkia tai musiikkia, joka poikkesi luontaisesta rytmistä enintään 15 prosenttia.

Merkittävin tutkimustulos

Tutkimuksen merkittävin löydös oli se, että kivun aistimus väheni eniten, kun koehenkilö sai kuunnella musiikkia, jonka tempo oli lähinnä hänen luontaista rytmiään. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin se, että musiikki millä tempolla tahansa ja tyylistä riippumatta vähensi koehenkilöiden kivun aistimusta.

HS:n jutussa neurologian professori, emeritus Seppo Soinila kritisoi sitä, miten tutkimuksissa tuloksiin vaikuttavia muuttujia on monia, kuten kuulijan vireystila, mielentila ja kulttuuritausta. Lisäksi tämä tutkimus tehtiin terveillä ihmisillä, ei kroonisesti sairailla ja musiikin biologisia rytmejä muuttava vaikutus voi perustua useisiin eri mekanismeihin.

 

Tutkimuksen löydöksistä

Tutkimuksen löydös on ymmärrettävä, sillä professori Teppo särkämö ja dosentti Aleksi Sihvonen kirjoittavat Duodecimissa siitä, miten musiikkia kuullessaan ihminen tahdistaa automaattisesti biologista rytmiään, esimerkiksi sykettä ja hengitystä.

 

Kipukokemuksen ja musiikin käsittely aivoissa

Mielenkiintoista tässä on se, että musiikin ja kipukokemuksen käsittely tapahtuu aivoissa osittain samoissa hermoverkostoissa. Tämä aiheuttaa aivoille tilanteen, jossa musiikin kuuntelu ja kivun tunteminen kilpailevat keskenään aivojen huomiosta. 

Tutkimuksen lopputulemana todetaan, että:”Musiikki ei poista kipua kokonaan, mutta voi vähentää kivun häiritsevyyttä.” Tutkimus julkaistiin Pain-tiedelehdessä.

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin