PsykologiaTiedeTyöhyvinvointiTyöhyvinvointi

Tunnerohkeus

Tunnerohkeus - suoraan puhumisen ja vastarinnan kohtaamisen taito

Luin kesän aikana monta kirjaa, joista yksi ehkä sykähdyttävimmistä oli työelämäprofessori Helena Åhmanin kirjoittama kirja Tunnerohkeus – suoraan puhumisen ja vastarinnan kohtaamisen taito.

Kirja sykähdytti siksi, että huomasin keskustelevani sen kanssa monen monta kertaa, välillä olin eri mieltä, välillä kyseenalaistin, toisinaan myötäilin ja lopulta totesin, että olipahan kokonaisuus!

Kuuntele yllä oleva kappale

Tunnerohkeus, mistä oikeastaan on kyse?

Kirja kertoo siitä, miten kyky vähentää v astarintaa ja lähestyä toista ihmistä rohkeasti sekä rakentavasti   ovat tänä päivänä ehkä työntekijän tärkein työyhteisötaito organisaatioissa. Työelämäprosessori Helena Åhmanin mukaan tätä kutsutaan tunnerohkeudeksi, joka kysyy kaikkien tunteiden kohtaamista niin itsessä kuin toisissa ja suoraan puhumista. Se auttaa kohdatessa vastakkaisia näkemyksiä tai vastarintaa.

Taito on tärkeä, sillä tänä päivänä kuka tahansa voi joutua yllättäin työpaikalla tai vapaa-ajallaan haastavaan vuorovaikutustilanteeseen.  Tunnerohkeus vaikuttaa hyvinvointiin, ihmissuhteisiin, ja päätöksentekoon. 

Kirjassaan Åhman kertoo, miten tieteellisissä tutkimuksissa on löydetty erilaisia näkökulmia ja käytännön keinoja siihen, miten esimerkiksi työyhteisössä kannattaa olla asioista eri mieltä. Samoin siihen, mitkä näkökulmat kulloinkin määrittävät haastavan keskustelun, neuvottelun tai konfliktin lopputulosta. Kaikki ne liittyvät tunnerohkeuteen, joka tuo ihmiselle eteenpäin kuljettavaa suoruutta ja helpottaa ratkaisuvaihtoehtojen näkemistä. Lisäksi ne auttavat eroon energia- tai aikasyöppötilanteista! 

Tunnerohkeus

Tunnerohkeus on kykyä ja uskallusta tuntea sekä kohdata kaikki omat ja toisten tunteet niin, että pystyy kohtaamaan toisten mielipiteet ja vastarinnan, toimimaan ja puhumaan suoraan tarvittavat, sekä vaikeatkin asiat. Tämä vaatii tilannetajua, jotta ihminen osaa käyttäytyä niin, ettei aiheuta turhaan keskustelua haittaavaa kitkaa. Tunnerohkeus ei ole alistumista vaan uskallusta nousta esiin, taustoittaa. Toisinaan tunnerohkeus käytännössä on kykyä kohdata vaikeita tunteita ja taitoa toimia niistä huolimatta. Ikäänkuin valmiutta olla haavoittuvainen ja avoin, vaikka samalla pelottaa.

 

Mitä tunnerohkeus ei ole

Käytännössä tunnerohkeus ei ole tunteiden tukahduttamista, niiden hallitsematonta ilmaisua tai konfliktien välttämistä hinnalla millä hyvänsä. Tunnerohkeus ei ole tunteiden tukahduttamista tai niiden piilottamista. Se ei myöskään ole reaktiivista tai aggressiivista käytöstä, vaan tietoista ja harkittua toimintaa tunteiden kautta.

Seitsemän keinoa virittää tunnerohkeutta hankalissa tilanteissa

1. Anna kaikkien tunteiden liikkua.
2. Jos mahdollista, ohita mielen tuottamat esteet / ajatusharhat.
3. Pyri olemaan vastaanottavainen vuorovaikutuksessa.
4. Usko aina omaan oppimiseen.
5. Luo toiseen ihmiseen uudenlaista yhteyttä.
6. Kerro tarvittaessa lisää asiasta.
7. Etsi useita erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.


Onko sinun organisaatiossasi jo tunnerohkeita henkilöitä?

Termi tunnerohkeus on vasta kehittymässä ja kulkeutumassa kohti organisaatioita kirjan ansiosta. Uskon itse vahvasti sen voimaan ja siihen, miten lähivuosina esimiesten ja johtajien tulee kiinnittää huomiota tunnerohkeutensa kehittämiseen ja opetella puhumaan suoraan sekä empaattisesti. Tässä varmasti riittää työsarkaa monilla ammattikentän toimijoilla ja uskon, että se kannattaa, sekä kantaa pitkälle organisaatioiden työhyvinvoinnin, sitoutumisen sekä yksilöiden että tiimien kehittämisessä.

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin