Uutta osaamista ja valmistuminen medianomiksi (YAMK) tutkinnosta osaamisalana kulttuurihyvinvointi
Ilolla ilmoitan, että valmistuin tiukan vuoden opiskelurupeaman päätteeksi Turun ammattikorkeakoulusta 8.1.2024 medianomiksi (YAMK) osaamisalana kulttuurihyvinvointi. Otin rohkeasti loikan maisteritason opintoihin, päivitin itseäni ja pääkoppaani ja loikkasin kulttuurihyvinvoinnin tieteellisen sekä tutkitun näytön pariin opiskelemaan, muun muassa sitä, mitä kaikkea taidelähtöisillä menetelmillä ja taiteen eri muodoilla on annettavaa ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen.
Tutkinnon sisällöstä tarkemmin
Voit tutustua tarkemmin opiskelemaani tutkintoon tästä
Tutkintokoulutus on suunnattu henkilöille, joilla on vankkaa osaamista sosiaali- ja terveysalalta, kulttuuri- ja taidealoilta tai näiden yhdistelmistä.
Lisäksi henkilöillä on kykyä soveltaa osaamistaan:
- osallisuuden
- yhteisöllisyyden
- kulttuurisentoimijuuden
- saavutettavien taide- ja kulttuuripalveluiden tai
- hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi taiteen ja kulttuurin keinoin.
Tutkintokoulutuksen opetussuunnitelman näet tästä
Opiskelin ja nautin suunnattomasti alla olevista kursseista:
- Tulevaisuuden toimintaympäristöt ( 5 op)
- Kulttuurihyvinointi osaamisalana (5 op)
- Kulttuurihyvinvointiosaajana ammatillinen elämäkertaprosessi (5 op)
- Kulttuurihyvinvoinnin kontekstit (5 op)
Puolet opinnoista muodostui kehittämistyön menetelmät ja suunnittelu (5 op) sekä kehittämistyön toteutus ja raportointi (25 op) kursseista.
Näiden lisäksi sai vapaasti valita ns. vapaavalintaisia opintoja vähintään 10 op:n verran. Valitsin näihin mukaan mm. positiivisen psykologian perusteet (5 op), Luova työhyvinvoinnin tuotteistaja ( 2 op) ja Taidelähtöiset menetelmät 1 ( 5 op) sekä Taidelähtöiset menetelmät 2 (5 op).
Mikä kulttuurihyvinvointi?
Lue alta kirjoittamastani artikkelista tarkemmin, mitä kaikkea kulttuurihyvinvointi on ja miten eri tavoin se näkyy muun muassa kaupungntalon asiantuntijoiden työssä.
Kulttuurihyvinvointi resonoi Raisiossa
Kirjoitin opintojeni aikana muutaman artikkelin kulttuurihyvinvoinnista ja sen merkityksestä muun muassa mesenaatti Eero Rantasen ystävät ry:n lehteen Kosminen lintu otsikolla Kulttuurihyvinvointi resonoi Raisiossa.
Taiteessa mielenkiintoista on se, esimerkiksi taide voi auttaa käsittelemään tunteita ja ajatuksia elämässä meneillään olevista prosessista ja elämänkaaren eri vaiheista. Taiteen kautta tulee tilaa itsen eri osille luoda siltaa kokonaisemmalle, kokonaisvaltaisemmalle ihmiselle. Taide sallii ja antaa ihmisen olla sellainen kuin hän on, ei arvostele, ei kysele, ei arvioi, tai tuomitse. Lisäksi taide voi tarjota ihmiselle uusia metaforia asioiden tarkasteluun, kuten “huoli kuin myrskypilvi taivaalla”
Tutkimustietoa taiteesta ja sen hyvinvointivaikutuksista
Tänä päivänä taiteen ja hyvinvoinnin yhteyksistä on runsaasti tutkimustietoa.
Kulttuurihyvinvoinnin tieteellisen tutkimuksen löytymisen haasteena tietokannoista voi toisinaan olla se, että tutkimus on monitieteistä ja monialaista.
Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi musiikin hyvinvointia ja terveyttä edistävät tutkimus voi löytyä yhtä lailla musiikkitutkimuksen, psykologian tutkimuksen kuin aivotutkimuksen alta.
Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö, WHO, tuotti vuonna 2019 systemaattisen kirjallisuuskatsauksen yli 3000 taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksia koskevasta tutkimuksesta. Julkaisun löydät täältä:
• Taikusydän kulttuurihyvinvointialan valtakunnallinen yhteyspiste ja yhteistyöverkosto julkaisee tuoretta tutkimustietoa taiteen ja hyvinvoinnin osalta ja kertoo alan kiinnostavista tapahtumista.