Työhyvinvointi

Onnistu muutoksessa: Muutosguru Kotterin Jäävuoremme sulaa -kirjasta keinoja ja vinkkejä muutoksen johtamiseen organisaatioissa ja yhteisöissä

Muutoksen johtamisessa on hyvä tunnistaa keskeisiä käsitteitä ja teorioita, joiden avulla muutosta viedä eteenpäin. Muutos on aina haaste. Kaikille.  Jos muutos hoidetaan hyvin, hyödyt ovat moninkertaisesti, jos huonosti,  saattaa seurauksena olla ennakoimattomia tapahtumia ja vaarallisia tilanteita. Muutoksen tunnetuimpia asiantuntijoita maailmalla lienee professori John Kotter,  jonka mukaan:”Muutoksen tarve jää aivan liian usein havaitsematta niin ihmiseltä kuin organisaatioita, kun ei tunnisteta, mitä pitäisi tehdä.” Kun muutosta ei tunnisteta, ei muutoksen toteutuksessa myöskään onnistuta, eikä muutoksesta tule pysyvää. Ongelmat muutoksessa haastavat kaikkia: organisaatiota, koulujärjestelmiä, valtioita, kuin meitä tavallisia ihmisiä.

Muutos organisaatiotasolla

Muutoksen johtamisessa organisaatiotasolla käydään usein läpi seuraavia asioita:

  • muutosprosessin suunnittelu, toteuttaminen ja käytäntöönpano
  • organisaatiokulttuuri ja sen muuttaminen
  • strategisten muutosten läpivienti
  • organisaatiorakenteen mahdollinen muuttaminen
  • muutosvastarinta ja sen huomioiminen
  • muutokset yrityksen eri osastoilla
  • ja fuusio muutosprosessissa. 

 

Jäävuoremme sulaa -kirja on ensisijaisesti tarina muutoksesta ja muutoksessa menestymisestä kaikissa olosuhteissa. Siksi se menetelmällisesti toimii, sillä saduilla on yllättävän voimakas vaikutus meidän ihmisten mieliin.  Sadut tekevät vakavista, hämmentävistä ja uhkaavistakin asioista selkeitä sekä helposti ymmärrettäviä. Ehkä ikimuistoisiakin.  Sadut virkistävät ajattelua, opettavat tärkeitä asioita ja motivoivat eri-ikäisiä ihmisiä hyödyntämään sen opetuksia. Tämä on vanha, ikiaikainen, yksinkertainen ja syvällinen totuus voi välillä unohtua kaiken tämän ajan teknologioiden keskellä.

 

Tarinan  keskeiset hahmot:

Fred – tarkka, ennakoiva havainnoija, ”tutkija”, valmis laittamaan itsensä likoon ja ottamaan riskejä.
Alice – johtoryhmän koollekutsuja ja muutosviestin viejä, kovapintainen, käytännönläheinen.
NoNot – kyseenalaistaja, aina kuten ennenkin tekijä, meterorologi.

 

Tarina herättää kysymyksiä. Esitä ne rohkeasti itsellesi ja pohdi vastauksia:
-Elänkö sulavalla jäävuorella?
-Onko mahdollista, että jäävuoreni sulaisi?

Sekä, keitä ovat lähiympäristöni: 

  • NoNot?
  • Alicet?
  • Fredit?
  • Ja, kuka minä olen?

Sulavalla jäävuorella on kymmenet eri kasvot: vanhentuneita tuotelinjoja, tarpeettomia kouluja, palveluja, joiden laatu kärsii, liikeideoita, joiden mielekkyys on vaakalaudalla, uusia strategioita, joiden toteutus valuu hiekkaan ja monia, monia muita. Samoin eri henkilöillä lähiympärisössä on useita nimiä.

Pohdinta on melkoisesti helpompaa toki sille, joka on tutustunut Kotterin onnistunutta muutosta käsittelevään tutkimukseen. Kirjan kolmella sivulla on näistä lyhyt yhteenveto. Voit tutkia, miten nokkelat pingviinit hoitivat muutoksen kaikki kahdeksan vaihetta ja saavuttivat sen, minkä saavuttivat. Sitten voit käydä ne vaihe vaiheelta läpi omat tai organisaatiosi tekemiset ja suunnitelmat.

Professori Kotter ja hänen kollegansa Holger Rathgeber osoittavat kirjassa,  miten ryhmä pingviinejä soveltaa tiedostamattaan 8 muutoksen vaihetta kohdatessaan vastoinkäymisiä. Jokainen toimitusjohtajasta lukiolaisen löytää tarinasta jotakin omaan tilanteeseen sopivaa. Toimit sitten yrityselämässä tai yrityksessä nimeltä elämä. Tekstiä lukiessa voi toistuvasti kysyä itseltä: Mikä on oman elämän jäävuori ja miten voin hyödyntää tarinasta löytämiäsi asioita?

 

 

Jäävuoremme sulaa – Muutos ja menestyminen kaikissa olosuhteissa

Kotter & Rathgeber: Jäävuoremme sulaa – Onnistu muutoksessa kaikissa olosuhteissa.

Sivuja: 138
Julkaisuvuosi: 2009
Kustantaja: WSOYPro
Lainaa kirjastosta, hanki omaksi.

 

 

Katso tästä video Jäävuoremme sulaa kirjan tarinasta

 

 

 

 

Vuosikymmenten ajan muutoshaasteita tutkineet Kotter ja Rathgeber tuntevat ne asiat, joihin fiksutkin ihmiset kompastuvat, ne vaiheet, joita noudattamalla ryhmät menestyvät ja näyttävät teoksessa, mitkä ovat havainneet hyväksi. Paino sanalla näyttävät eivät kerro suoraan.

 

Jäävuoremme sulaa -tarina

Kirja käsittelee todellisia ongelmia muutostilanteissa, jotka turhauttavat lähes kaikkia erilaisiin organisaatioihin kuuluvia. Tekijöiden mukaan ”sadut eivät ole vain lapsille, sadut kuuluvat kaikille.” Siksi tämä on satu, tarina ja se sijoittuu Etelämantereelle.

Kirjan alussa lukija miettiä itselleen intention, mikä kirjassa kiinnostaa:
a) Kahdeksan vaiheen muutosohjelma, b) se kuinka kirjaimellisesti satu auttaa muutostilanteessa, tai c) satu itsessään?
Kaikille tästä sadusta löytyy takuulla jotain.

 

Tarina kertoo pingviiniyhdyskunnasta, joka elää omalla jäävuorella Etelämantereella. Jäävuori oli ollut paikallaan monet vuodet. Sitä ympäröi meri,  jossa oli runsaasti ravintoa. Jäävuoren pintaa peittivät paksut luminietokset, jotka suojasivat pingviinejä talven ankarilta myrskyiltä. Pingviinit olivat eläneet jäävuorella niin kauan kuin pingviinimuistia riitti. Tämä on kotimme, he kertoivat niille,  jotka joskus eksyivät heidän lumen ja jään peittämään valtakuntaansa ja lisäsivät omasta loogisesta näkökulmastaan katsottuna ”Ja tämä tulee aina olemaankin kotimme.”

 

Siellä missä kaikki elivät energian tuhlaus johti kuolemaan ja yhdyskunnan jäsenet tiesivät, että jos he halusivat selvitä hengissä heidän piti pysytellä yhdessä ja tukeutua toisiinsa kuin olisivat yhtä suurta perhettä. Pingviiniyhdyskunnassa eli 268 pingviiniä.

Yksi niistä oli Fred. Hän näytti  jokseenkin samalta kuin muutkin. Mutta yksi tärkeä piirre kuitenkin erotti Fredin muista pingviineistä.
Fred oli epätavallisen utelias ja tarkkasilmäinen. Fred ei panikoi helposti.
Fred ei keskittynyt kalastamiseen, vaan panosti jäävuoren ja meren tarkempaan tutkimiseen. Siinä missä muut viettivät paljon aikaa ystävien ja sukulaisten parissa, Fred oli hyvä aviomies ja isä, hänen sosiaalinen elämänsä oli keskivertoa hiljaisempaa ja hän oli usein yksin liikkeellä tehden muistiinpanoja kaikesta mitä havaitsi.

Fred ehkä vaikutti oudolta linnulta, siltä jonka kanssa toiset pingviinit eivät kovin mielellään vietä aikaa.Fred vain toimi tavalla, joka tuntui hänestä itsestään oikealta. Asiat, joita hän retkillään näki alkoivat huolestuttaa häntä pikkuhiljaa yhä enemmän. Fredillä oli salkku täynnä havaintoja, oivalluksia ja johtopäätöksiä. Salkun sisältämä tieto kiusasi Frediä yhä enemmän. Tieto alkoi tehdä numeroa itsestään ja kuuluttaa: Jäävuoremme on sulamassa. Kohta se saattaa hajota kappaleiksi! Mitä tapahtuu, jos jäävuori yhtäkkiä murtuu pieniksi palasiksi? Se merkitsisi katastrofia pingviineille, etenkin keskellä  talvimyrskyä. Fred ei joutunut helposti paniikkia mutta,  mitä enemmän havaintoja on tutkia enemmän hän joutui pois tolaltaan hän tiesi, että hänen piti toimia.

 

Mutta Fredin asemassa ei annettu lausuntoja tai sanottu toisille, mitä pitää tehdä. Fred ei kuulunut yhdyskunnan johtohahmoihin, ei ollut johtajan poika, veli tai isä, eikä häntä tunnettu  jäävuoriennusteiden luottolaatijana. Fred koki olonsa yksinäiseksi ja mietti, mitä nyt kuuluisi tehdä? Ottaa yhteyttä yhdyskunnan johtoryhmään jota kymmeneksi viisaaksi kutsutaan Alice oli yksi kymmenestä johtoryhmän jäsenistä kovapintainen käytännön lintu jolla oli aikaansaava maine ja sehän on läheisessä suhteessa muihin yhdyskunnan jäseniin päinvastoin kuin useat kollegat, jotka pitivät toisiin vähän enemmän etäisyyttä. Fred kertoi Alicelle havainnoistaan ja tutkimuksistaan. Alice kuunteli tarkasti Fredia. Fred vei Alicen paikkoihin, joissa ongelmat näkyivät eniten. Paikat olivat veden pinnan alla,  jäävuoren sisällä. Vaaralliset halkeamat ja muita selviä sulamisen aiheuttamia rappeumaoireita. Alice ihmetteli, miten nämä merkit olivat jääneet häneltä huomaamatta. NoNo. Raskasrakenteinen iäkäs johtoryhmän jäsen. Puhuu hilliten, hädintuskin tunteistaan.  NoNo on tottunut siihen, että hänen puheitaan kyseenalaistetaan ja häntä syytetään vääristä sääennusteista, tai milloin mistäkin.

 

Onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta

Onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta (Kotter)

Valmistele lähtökohdat:

  1. Saa aikaan kiireen tuntu.
    Auta muita havaitsemaan muutoksen ja pikaisen toiminnan tarve.
  2. Kokoa ryhmä muutosta vetämään.
    Pidä huolta, että muutosta saadaan vetämään vahva ryhmä. Ryhmästä pitää löytyä johtajan taidot, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, analyysikyky ja kiireen sisäistäminen.

Päätä mitä tehdään

  1. Kehitä muutokselle visio ja strategia.
    Selvitä, millä tavalla, tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden.

Toteuta

  1. Selvitä visiosi ja kauppaa se muille.
    Varmista, että mahdollisimman moni ymmärtää ja hyväksyy visiosi ja strategiasi.
  2. Valtuuta toiset toimimaan.
    Poista mahdollisimman moni este matkan varrelta, jotta halukkaat voisivat tehdä visiosta totta.
  3. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja.
    Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin.
  4. Älä luovuta.

Paina päälle entistä kovemmin ja kiivaammin ensimmäisten menestysten jälkeen. Toteuta muutos toisensa jälkeen sinnikkäästi, kunnes visio on totta.

Juurruta se

  1. Luo uusi kulttuuri.
    Pidä kiinni uusista toimintatavoista ja varmista, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja syrjäyttämään vanhat perinteet.

 

 

Tutustu toisiin muutosjohtamisen edelläkävijöihin maailmalla:

  • Hayes, J.: (2002) The Theory and Practise of Change Management.
    YouTube
    Kirja
  • Bridges, W., Bridges, S & Lencioni, P.  (2003) Managing Transitions – Making the Most of Change. 
    YouTube
    Kirja

 

Kirjoittajasta:
Terhi Mäkiniemellä
on yli 15 vuoden kokemus koulutus, konsultointi ja valmennustyöstä. Muun muassa asiakaspalvelun-, markkinoinnin- ja myynnin sekä työyhteisön vuorovaikutuksen prosessien osalta.
Terhi on kouluttanut useilla eri toimialoilla, kuten erikoiskauppa, päivittäistavarakauppa, ketjuliiketoiminta ym. Mäkiniemi on myös kouluttanut, valmentanut ja coachannut henkilöstöä lisäksi muutoksen johtamisesta, muutoksen toteuttamisesta, mentaalisen pääoman kehittämisestä, itsen johtamisesta, työhyvinvoinnin kehittämisestä ja stressin selättämisestä.

Koulutukseltaan Terhi Mäkiniemi on tradenomi, ammatillinen aikuiskouluttaja, NLP Trainer, kansainvälisesti sertifioitu Coach (IANLP), muutosvalmentaja ja sosiaalipanoraamakonsultti. Terhin koulutuksissa näkyy ja tuntuu ihmisläheinen ja sparraava työote ja osallistujat pääsevät todella kehittämään itseään myönteisen hengen kautta.

Kiinnostaako oivalluttava muutosvalmennus tai koulutus? Ota yhteyttä, tai meilaa terhi(at) terhimakiniemi.fi ja keskustellaan lisää teille sopivimmista vaihtoehdoista muutosprosessin toteuttamisessa lisää.

 

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin