KoulutusMieliMuutosStressitön mieliTyöhyvinvointiTyöhyvinvointiTyössä jaksaminen

Selätä stressiä, kokeile näitä kuutta tehokeinoa!

terhi mäkiniemi koulutus
Aluksi kaada itsellesi kuppi teetä tai kahvia, lue artikkeli rauhassa ja ajatuksella. Tämä vie noin vartin. Kiitos!
Terhi Mäkiniemi
Voi hyvin, Terhi

Selätä stressiä

Stressitön mieli on abstrakti.  Sellaista tuskin kellään meistä kovin pitkään välttämättä on. Stressitön mieli  on paradoksi, niin kuin koko elämä. Asiat on jotenkin ja vähän jotenkin toisin.  Ihmisinä usein tavoittelemme itsemme ulkopuolelta jotain, joka ratkaisisi kaikki ongelmamme, toisi pikahelpotusta tai fixiä vallitsevaan olotilaan. Kun olo on oikein tukala sitä voi kokeilla helpottaa kaikin mahdollisin keinoin aina isoäidin neulomista ja jo koinsyömien villasukkien pidosta jalassa, tumman suklaan syömiseen vaikka kaksin käsin tai tuntikausien kävelylenkejä luonnossa tehden.  Kunhan mielen ei tarvitse ei tarvitse askarrella tai miettiä tukalan olon aiheuttajia koko ajan. Tämä on luonnollinen ominaisuutemme ihmisinä. 

Siksi esimerkiksi Stressitön mieli -koulutusten  aikana tehdään matka rentoutumisen ja rauhoittumisen äärelle. Virittäydytään oman itsen taajuudelle ja opetellaan päästämään irti ulkoisista ärsykkeistä. Virittäydytään oman ytimen äärelle, kuka mä oikein olen, kun mä rentoudun ja rauhoitun?  Voi olla hyvä pohtia tovi sitäkin, keiden seurassa ja missä mä rauhoitun ja rentoudun. 

Kun ja jos, on ollut pitkään kireä ja jännittynyt, on saattanut unohtaa, miltä tuntuu olla rennompi ja rauhallisempi. Niin voi joskus käydä monista syistä: opiskeluiden, työn, koulun, perheen ja monen muun asian yhteensovittamisessa. 

Käyttämieni lähtökohtien, viitekehysten, rajausten ja taustateorioiden kautta ajattelen ihmisen isona kokonaisuuten, jossa keho, mieli ja kieli vaikuttavat toisiinsa. 

Keho ja mieli eivät ole toisistaan erillisiä yksiköitä, jotka lähettävät signaaleja toisilleen. Ne ovat yhtä samaa. Toisinaan tosin ihmisinä olemme pihalla kuin postilaatikot siitä, miten oma  keho ja mieli yhdessä toimii ja vaikuttavat toisiinsa. Minäkin. Vieläkin.  

Jos vielä mietit, miten se, mitä puhut itsellesi, tai mitä ajattelet itsestäsi, vaikuttaa  hyvinvointiin, voit testata sitä helposti. 

Tee testi:

1. Säti itseäsi
2. Kannusta itseäsi

Mitä havaitset? Kumpi oli helpompaa toteuttaa? Kumpi sujui kuin luonnostaan?

Kokeile, miltä tuntuu aloittaa päivä vaikka kannustamalla, kehumalla, tukemalla tai luomalla turvaa itselle. Jokainen meistä tarvitsee tukea ja kannustusta,  harvassa ovat niiden osalta yltäkylläisyydessä eläneet.

Stressikevyempi kesämieli

Stressitön mieli -koulutuksissa ja luennoilla käyn läpi sitä, miten stressitön mieli on abstrakti.  Sellaista tuskin kellään meistä kovin pitkään välttämättä on. Se on paradoksi, niin kuin koko elämä. Asiat ovat jotenkin ja vähän jotenkin toisin.  Kuitenkin ihmisinä tavoittelemme jotain, joka ratkaisisi meidän kaikki ongelmat. Kuin valmiilla tarjottimella tarjoiltuna. 

Stressi kuuluu elämään, mutta liika on liikaa ja pitkittyessään stressi kuormittaa kehoa ja mieltä.

Kun muutat suhdettasi ympärilläsi tapahtuviin ei-mukaviin ja vaivaaviin asioihin, muutat suhdettasi stressiin. Stressaat vähemmän. Harvalta tämä onnistuu ilman pitkällistä ja säännöllistä harjoittelua. 

Kevennä kesämieltä  voi vahvemmin.  Treenaa seuraavia kuutta mielen eri taitoa:

  1. Hengitys
  2. Keskittymiskykyä
  3. Myötätunto itseä kohtaan
  4. Kykyä luoda kehoturvaa  
  5. Mielikuvaharjoittelu
  6. Minätyöllä

Stressitön mieli -koulutusten  aikana tehdään matka rentoutumisen ja rauhoittumisen äärelle. Virittäydytään oman itsen taajuudelle ja opetellaan päästämään irti ulkoisista ärsykkeistä. Virittäydytään oman ytimen äärelle, kuka mä oikein olen, kun mä rentoudun ja rauhoitun?

Jos on ollut pitkään kireä ja jännittynyt, on saattanut unohtaa, miltä tuntuu olla rennompi ja rauhallisempi. Niin voi joskus käydä opiskeluiden, työn, koulun, perheen ja monen muun asian yhteensovittamisessa. 

Käyttämieni lähtökohtien, viitekehysten, rajausten ja taustateorioiden kautta ajattelen ihmisen kokonaisuutena, jossa keho, mieli ja kieli vaikuttavat toisiinsa. 

Keho ja mieli eivät ole erikseen, vaikka joskus tosin ihmisinä olemme pihalla kuin postilaatikko siitä, miten oma  keho ja mieli yhdessä toimii ja vaikuttavat toisiinsa. 

Jos mietit, miten se, mitä puhut itsellesi, tai mitä ajattelet itsestäsi, vaikuttaa  hyvinvointiisi, testaa sitä helposti ja vaivatta.

Tee testi:

1. Säti itseäsi
2. Kannusta itseäsi

Mitä havaitset? Kumpi oli helpompaa toteuttaa? Kumpi sujui kuin luonnostaan?

Kokeile miltä tuntuu aloittaa päivä vaikka kannustamalla, kehumalla, tukemalla tai luomalla turvaa itselle. Jokainen meistä tarvitsee tukea ja kannustusta,  harvassa ovat niiden osalta yltäkylläisyydessä eläneet.

terhi mäkiniemi koulutus

Katso minivideo Stressitön mieli -koulutuksesta

Lopulta, voidakseen hyvin elämän eri tilanteissa ja muutosten myllerryksissä, tärkeintä on oppia tunnistamaan omat yksilölliset kuormituksen merkit. Kuunnella ja kunnioittaa niitä. Ottaa kuormituksen merkit tosissaan ja tehdä jotain toisin.

Vain siten voi voida hyvin kovienkin stressien keskellä!

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin