Työhyvinvointi

Coachingia taiteen äärellä

Tiestitkö että taiteen äärellä voi tutkia itseään ja elämäänsä? Voi tutkia sitä mitä omassa tiimissä tai työyhteisössä on kullakin hetkellä meneillään? Helsingin Ateneumissa on parhaillaan meneillään kehuttu ja paljon kiitosta niittänyt Rajojen rikkojat -näyttely, joka kertoo 1800-luvun matkustavista naistaiteilijoista. Näyttely on nähtävillä jopa 7.6.2025 asti. 

Kävin näyttelyssä ystävättäreni kanssa ja muistin samalla, miten jo yli 15 vuotta sitten opin katsomaan kuvataidettakin kuin ”uusin silmin”. Olin nimittäin NLP-kurssilla oppinut taidemaalari ja psykoterapeuttikouluttajaltani, edesmenneeltä, Lauri Heikkilältä tutkimaan suhdetta teoksiin ja avaamaan taiteen kautta uudenlaista kulmaa itseen, tiimiin tai työyhteisöön.

 

Uutta kulmaa museokäyntiin coaching-harjoituksesta

Sinäkin voit saada uutta tulokulmaa museokäyntiin esimerkiksi alla olevasta harjoituksesta. Voit tehdä harjoituksen yksin tai coachisi kanssa.

Alkuvalmistelu:
Valitse teos jota tarkastelet harjoituksessa, sitten kysy alla olevat kysymykset itseltäsi tai ystävältäsi.

1. Tutki teosta kuin ”tyhjällä päällä”, ei tietäen mitä siinä ja mitä siinä on näköaistin kautta havaittavissa,  vaan vain katsoen ja havaiten. Mitä teoksessa on eri aistein havaittavissa nimeämättä niitä mielessä?

2. Mitä havaitset teoksessa ensimmäisenä? entä seuraavaksi? Ja, mitä kolmanneksi?

3. Kysy teokselta:”Miten voit?”. Huomaa miten teos kertoo sen sinulle ja mitä tästä havaitset?

4. Tutki minkälainen suhde teoksella on menneisyyteen? Entä, miten se suhtautuu tulevaisuuteen? Mitä teos kertoo tästä hetkestä? Mitä havaitset näistä?

5. Mihin teos sinut yhdistää? Minkälainen suhde se on?

Kun suhde on tämä, mitä ajattelet silloin menneisyydestä?

Entä, minkälaisen suhteen se luo tulevaisuuteen? Mitä se saa sinut ajattelemaan nykyhetkestä?

 

Ateneum Rajojen rikkojat
Ateneum Rajojen rikkojat

Lopuksi.
Reflektoi kirjoittamalla tai sanoittamalla ääneen ystävälle/ coachillesi sitä mitä havaitsit ja mitä tämänlainen harjoitus sinulle opetti aiheesta jota tutkit harjoituksen aikana.

Harjoituksesta

Systeemisesti ajatellen taideteos muuttuu osaksi isompaa systeemiä ihmisen elämässä, kun siihen saa syntymään suhteen. Kun suhde teokseen syvenee voi olla, että ihmisen tietoisuuteen tulee asioita, joita mielen tasolla ei ole aiemmin edes tiedostanut.

Kuvataitelija itse ei välttämättä aina avaa teoksiaan tai selitä kaikkia taustoja niiden takaa, vaan haluaa jättää tilaa katsojalle sen tulkitsemiseen.

Kun teoksella on nimi, katsoja saattaa katsoa sitä liiaksi teoksen nimen kautta, ei tutkien ja tarkastellen avoimesti sitä mitä kaikkea se on tai edustaa hänelle.

Mielenkiintoista tämänkaltaisten harjoitusten tekemisessä on se, että tavallisesti kaikki mitä ajattelemme elää ympärillämme eri konteksteissa koko ajan, havaitsemme ne tai emme.

Olen coachina teetättänyt museoissa erilaisia harjoituksia asiakkailleni. Ne ovat tuottaneet hyvin mielenkiintoisia oivalluksia tutkittavista asioista tai aiheista ja yllättävän monelle olleet ihan uusi juttu tutkia itseä, tiimiä tai työyhteisöä.

Tällä kertaa hyppäsin lopuksi itsekin kehyksen sisään tarkastelemaan miltä siellä tuntuisi olla ja aika hauskaahan se oli olla ”kehystetttynä”.

 

Lopuksi

Miten sinä ja tiimisi, oletteko tehneet tämäntyyppisiä harjoituksia? Tai onko coachingin ja taiteen yhdistäminen vielä tuttua? Mitä arvelet, uskaltaisitko kokeilla, jos tähän yllättäen avautuisi mahdollisuus?

#kulttuurihyvinvointi #taide #coaching #tutkivatyöote

Harjoitus on muokattu psykoterapeutti ja NLP-kouluttaja
Lauri Heikkilän Picasso-harjoituksesta.

Lue lisää coachingista

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin