KoulutusMieliStressitön mieliTyöhyvinvointiTyön muotoiluTyön tuunausTyössä jaksaminen

Musiikki terveyden ja hyvinvoinnin tukena

musiikin kuuntelija

Milloin viimeksi kuuntelit musiikkia?

Mitä musiikkia kuuntelit? 

Tiesitkö, musiikki on mitä mainioin aivojen aktivaattori ja stressin selättäjä?

Musiikin aivoille ja keholle hyvää tekevistä vaikutuksista on lukuisia tutkimuksia. Tutkimuksesta riippuen, musiikki edistää mm. aivohalvauksista toipumista, tekee hyvää sydämelle ja verenkierrolle, se aktivoi mm. eri hermoverkkoverkkoja kuin arkitajunta, muuttaa tietoisuuden tilaa muuttamalla aivosähkökäyrien taajuutta. Lopputuloksena ihminen rauhoittuu, rentoutuu.

Musiikin tieteellisiä hyötyjä

Psykologian toihtori ja dosentti  Teppo Särkämö selvitti 2011 väitöstutkimuksessaan päivittäisen musiikin kuuntelun parantavan kognitiivista toipumista ja mielialaa aivoinfarktin jälkeen. 

Tutkimustulos julkaistiin Brain-lehdessä, ja se laajalti huomiota.

Lue lisää Särkämön tutkimuksesta

Omat musiikkisuosikit

Kun haluan keskittyä tekstin kirjoittamiseen tai koulutuksen suunnitteleen, kuuntelen mielelläni muun muassa klasssista musiikkia Mozartia, Copinia tai Schubertia. Tavoitellesani esimerkiksi tiettyjä tunnetiloja niitä voi löytää niin Schubertin Serenadesta kuin vaikka Chopinin Nocturne opus 9. 

Toisinaan kuuntelen kahden tanskalaissäveltäjän Jacob Gurevitschin ja Poul Reinmannin Quiet Please CD:tä. Omistan kaikki neljä herrojen tekemää CD:tä.  

Käytän niitä myös Stressitön mieli-koulutusten väliaika ja taukomusiikkina. Näin osallistujatkin saavat kuulla, miltä aivoja tasapainottava , tyynnyttävä musiikki kuulostaa ja kokea ennen kaikkea sen vaikutuksen itse.

 

Esmerkiksi Quiet Please äänimaailma on kehitetty yhteistyössä Harvardin yliopiston ja tanskalaisten lääkärien kanssa. Taustalla on tutkimus musiikin vaikutuksista mm. ambulanssikuljetuksissa,
jonka mukaan musiikin avulla voi jopa pelastaa ihmishenkiä sairaalakuljetuksia tekevissä ambulansseissa. Tämä perustuu mm. hermoverkkojen aktivaatioon.  Tanskassa yli tuhat Falck-ambulanssia käyttää Quiet Please-äänimaailmaa potilaskuljetuksissa. 

Toki jokaisella meistä on oma uniikki hermostomme rakenne, siksi rauhoitumme myös hieman eri musiikin tahdissa.

Oivallisia keskittymisen, rentoutumisen tai fiilistelyn hetkiä musiikin parissa.

Tykkäsitkö tästä? Jaa vapaasti muillekin